Zij stappen in 2020 op een bijzondere dag in het huwelijksbootje: ‘Datum anderhalf jaar van te voren vastgelegd’

In het begin van deze eeuw was het een rage. Trouwen op de perfecte datum. Op 01-01-01 of op 02-02-02. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima deden het voor met een sprookjesachtig huwelijk op 2 februari 2002.  Ook 2020 kent weer een paar prachtige data voor mensen die van getallen houden.

Het aantal huwelijken neemt de laatste jaren gestaag af. Maar nog steeds trouwen elk jaar meer dan 60-duizend stellen. En daarbij wordt niet beknibbeld op de kosten. ,,Je ziet wel dat mensen minder trouwen maar ze pakken wel meer uit. De budgetten zijn omhoog gegaan”, vertelt Vivian ter Huurne van Weddingsplanner Het Bruidsmeisje uit Arnhem.

Makkelijker onthouden

De populariteit van de bijzondere getalreeksen snapt ze wel. ,,En dat is echt niet alleen dat de man dan makkelijk de trouwdatum kan onthouden”, zegt Ter Huurne lachend. ,,Ik heb zelf ook iets met getallen. Bekenden van mij leerden elkaar kennen op 17-10-17, hij vroeg haar ten huwelijk op 18-10-18 en ze zijn getrouwd op 19-10-19. Dat vinden mensen leuk. Mooi.”

Maar er zitten ook nadelen aan trouwen op een bijzondere datum. ,,Je hebt wel een veel grotere kans dat je misgrijpt. Daar staan mensen niet bij stil maar je bent niet de enige die op zo’n dag wil trouwen. De beste bands zijn snel weg. De mooiste trouwlocaties ook. Het is dan verstandig om er heel vroeg bij te zijn.”

Blauw is de trend

Qua trends geeft Ter Huurne mee dat de kleur van het jaar 2020 blauw is. ,,Dus de decoratie, bloemen en versieringen zijn vaak in die kleur. Ook besteden mensen veel geld om de gasten goed te verwennen. Dus echt goed eten en leuke muziek. Daar komt ook bij dat er tegenwoordig meer rekening gehouden wordt met duurzaamheid. Al is het maar omdat er bij elke bruiloft wel vegetariërs of veganisten aanwezig zijn. Daar moet je toch rekening mee houden.”

2 februari: Jurriaan Bos en Iris Kortekaas

Iris en Jurriaan trouwen op 02-02-2020. © DG

Toen Jurriaan (29) verkering vroeg aan Iris (28) op 2 februari 2009 wist ze het direct: ,,Oooh! Dat is dezelfde dag als Willem-Alexander en Máxima.” Een jaar geleden, wederom op 2 februari, besloot het stel te trouwen.

,,Jurriaan vroeg me in New York, we hadden precies 10 jaar verkering en stonden bij het Empire Statebuilding. Over de trouwdatum hoefden we niet lang na te denken.” En dus trouwt het stel komende maand op 02-02-2020. Dat ging overigens makkelijker dan gedacht. De trouwlocatie was gewoon beschikbaar en bij de gemeente waren ze de eerste die zich aanmelden voor die dag.

Iris en Jurriaan trouwen in het theehuis bij Presikhaaf in Arnhem. Dat is een oud stationshalletje en daar schuilt ook symboliek in. ,,We leerden elkaar kennen op station Duiven. We hebben elkaar dus voor het eerst gesproken in de trein.”

Die getallen­reeks ziet er mooi uit en dat is dan toch speciaal

Marty Emo en Coralie Popper

20 februari: Marty Emo en Coralie Popper

Marty en Coralie trouwen op 20-02 2020. © Michael Basten – www.michaelbastenfotografie.nl

Marty en Coralie trouwen op 20-02 2020 op Kasteel Wijenburg in Echteld. ,,We willen er echt iets bijzonders van maken en we zagen foto’s van een winterbruiloft op deze locatie. Echt geweldig. Dat willen wij ook”, vertelt de bruidegom. Sowieso zal het een rijk uitgedoste bruiloft zijn.

Het stel leerde elkaar via een bijzondere hobby kennen. ,,We spelen mee als historische figuraties. Dus bij feesten, evenementen in kastelen hebben wij een rol als historische figuren. Onze specialiteit is de belle epoque, aan het begin van de 19de eeuw.

Bij een bijzondere bruiloft op een bijzondere locatie hoort ook een speciale datum. De keuze voor 20-02-2020 is dan ook niet toevallig. ,,We willen een speciale bruiloft en dan past zo’n datum daar heel mooi bij. Die getallenreeks ziet er mooi uit en dat is dan toch speciaal.”

Reina en Mike uit Veenendaal waren er vroeg bij. ,,Ik heb de datum anderhalf jaar van te voren vastgelegd”, vertelt Reina. ,,Ik was bang dat anders iemand anders de dag zou pakken.” Het stel is nog relatief jong. Reina is 22 en Mike 24.

,,Op 10 oktober hebben we precies vier jaar verkering. Toen we het over trouwen hadden was ik op zoek naar een zaterdag. We hebben veel jonge vrienden en die kunnen dan ook iets drinken. Toen ik zag dat 10 oktober een zaterdag was wist ik meteen dat dat onze dag moest zijn. 10-10-2020, dat is een mooi getal. Het gemeentehuis in Veenendaal konden we slechts een jaar van tevoren vastleggen. Dat heb ik direct gedaan. De trouwlocatie in Rhenen lag toen al een half jaar vast.”

Het wordt hoe dan ook een bijzonder jaar voor het stel. ,,In maart krijgen we ook de sleutel van ons eerste huis.”


Hoe krijg je iedereen aan het dansen op je bruiloft? Het is de nachtmerrie van elk bruidspaar; it’s time to party en alle bruiloftsgasten lijken aan hun stoel vastgeplakt en laten zich niet op de dansvloer zien. Gelukkig kan de juiste muziek daar verandering in brengen! Kies voor een ervaren party band in combinatie met de trouwfeest dj